21 Mart 2024 Perşembe

Alpler'in Son Üç Problemi (Goodreads)

 

Alpler'in Son Üç ProblemiAlpler'in Son Üç Problemi by Anderl Heckmair
My rating: 5 of 5 stars

Efsanevi Münih Ekolü'nün alpinizmi kasıp kavurduğu yıllardan kesit alan kitap Alpler'de son tırmanılan 3 büyük duvarın birer rekabet arenasına dönüşümünü aktarıyor. Nazizmin yükselişe geçtiği yıllarda Alman dağcılığı, hem nasyonal sosyalist ideoloji için kullanışlı bir araç olurken hem de iki dünya savaşı arasında işsizlik ve ekonomik krizden bunalan Alman gençlerinin kendini ifade aracı halini alıyor. "Ari ırkın kahraman dağcıları" kavramını pompalayan Nazi iktidarı gençleri "yap ya da öl"e varan bir rekabet içine de çekiyor. Dönemde ilk çıkışlar için görülen rekabet sadece Almanlar arasında değil diğer ulusları da kapsayan (İtalyan,Fransız) ölümcül bir yarışmaya evriliyor. Yazar Anderl Heckmair kitabın sonraki basımlarındaki ön sözlerinde hiç bir zaman Nazi iktidarı ile ilişkisi olmadığını iddia etse de dönemin konjonktürü içinde yolların kesişmediğini söylemek güç. Kaldı ki Heinrich Harrer gibi bir nasyonal sosyalisti duvar üzerinde ip bir birliği yapacak kadar tanıyor olması da bu iddiayı kuvvetlendiren bir unsur.

Efsanevi Eiger Kuzey yüzünde Toni Kurz, Andreas Hinterstoisser, Max Sedlmeyer, Karl Mehringer, gibi güçlü dağcıların ölümleriyle sonuçlanan denemelerin hikayesiyle başlayan kitap, Heckmair' in dağ rehberliği ile geçindiği dönemde gönlünde yatan aslanın Eiger Kuzey Yüzü ilk çıkışı olduğunun itirafıyla devam ediyor. Bu tırmanışta buz ve kaya etaplarında çağ atlatacak bir ekipmanın ortaya çıkışına da tanık oluyoruz: 12 dişli krampon. Benzer şekilde Alman ordusunda yoğun bir şekilde kullanılan "Pervitin" (askerler arasıdaki ismi: Panzerscholade) isimli uyarı ilacın da duvardaki tırmanıcılar arasında "şöyle bir" göründüğünü de eklemek gerekir.

Ekip üyelerinden birinin (Ludvig Vörg) 2. Dünya savaşında doğu cephesinde ölmesi, Heckmair'in savaşta bir askerken cepheden izinli olarak eve geldiğinde tırmanışa gitmesi dönemin karamsar ruhunu yansıtırken, bu karanlık dönemde bazı insanların tırmanış ile kendilerine nefes alacak alan yarattıklarını görüyoruz.

Heckmair'i epik Eiger Kuzey yüzü tırmanışından sonra en az onun kadar güçlü İtalyan dağcı Ricardo Cassin'in ilk çıkışını yaptığı Walker Spur' un dramatik koşullarda tekrarını yaparken de görüyoruz.

Tüm bu yüzlerden daha önce Toni ve Franz Schmid kardeşler tarafından tırmanılan Matterhorn Kuzey Yüzü'nün hikayesi de yine Heckmair'in mütevazı kaleminden anlatılıyor.

1930'ların sert teknik alpin denemelerine ilgisi olan okuyucuyu cezbeden kitabın dili de teknik detaylara boğulmamış, oldukça akıcı. Heckmair Alman yazarlarda pek görülmeyen bir içtenlikle Alplerdeki maceralarını bu kitapla tarihe not düşüyor.

21.032024 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dağcılık Kulüpleri Fikir Arenası mıdır?

Türkiye'de uzun yıllar dağcılığın lokomotifi olan köklü üniversite kulüplerinin başına gelen garip süreçlere şahit olduk. Buradan hareke...